Home Welkom Marche, de charme van de Famenne

 Afdrukken 

Toevoegen aan favorieten Reisboek

Marche, de charme van de Famenne


De gemeente Marche wordt doorkruist door de Calestienne en strekt zich ten noorden uit tot aan de rand van de depressie van de Famenne en ten zuiden tot aan de rand van het Ardense woud. Ze heeft een totale oppervlakte van 12 143 ha, waarvan een duizendtal ha bedekt is met wouden, en telt ongeveer 17 600 inwoners. Rond de stad Marche-en-Famenne telt de gemeente ook de dorpen Aye ,Champlon-Famenne, Grimbiémont, Hargimont, Hollogne, Humain, Lignières, Marloie, On, RoyVerdenne en Waha.

Parc Van Der Straeten - Marche-en-Famenne

Een dynamische gemeente

Marche-en-Famenne is fier op haar natuurlijke, architecturale en historische erfgoed, evenals op haar economische, culturele en toeristische ontwikkeling. Het is een aantrekkelijke groene streek en een dynamische gemeente met een veelbelovende toekomst.

Oud Waals kantcentrum

De stad en de omliggende dorpen telden tot 850 kantwerksters in de 18de eeuw, ambacht dat de Academie voor kantwerk heden nog levendig houdt. Een zaal van het Museum van de Famenne wordt er ook aan toegewijd.

Dentelle - Marche-en-Famenne
Rénovation urbaine - Marche-en-Famenne

Een rijk erfgoed en een opmerkelijke stadsvernieuwing

De stad werd prachtig vernieuwd en slaagde erin de getuigen van haar verleden te behouden zoals sommige karaktervolle gebouwen van de 17de eeuw en de kleine straten en steegjes waar het aangenaam is te slenteren. Talrijke fonteinen en sculpturen, de pleintjes en de voetgangerszone maken het er een aangename stad van.


De kerkramen van de kerk van Waha, getekend door Jean-Michel Folon, en het prachtige kleurenspel die ze tonen zijn eveneens een bezoek waard.

European Destination of Excellence

Het is dus geen toeval dat de stad Marche geselectionneerd werd als Belgische laureaat voor de Europese EDEN-wedstrijd (European Destinations of Excellence) 2011. De kandidatuur van de stad Marche lag voor de hand wegens het thema ‘Toerisme en herbestemming van lokaal erfgoed’. De volgende plaatsen komen o.a. in aanmerking: de Juniesse-toren (vioolbouwschool), het huis Jadot (Museum van de Famenne), het Karmelietenoord (openbare computerruimte), het kasteel Van der Straeten (stadhuis), de Manoir (hotel-restaurant), de oude korenhal (restaurant), de oude Jezuïetenkerk (hotel-restaurant), het kasteel van Hassonville (hotel-restaurant), het kasteel van Jemeppe (seminariecentrum), …

Destinations Européennes d'Excellence
marché bimensuel - Marche-en-Famenne

Winkelen zoveel je maar wil

Van de kleine winkeltjes in het stadscentrum tot de supermarkten en de grote merknamen net buiten de stad, elke shoppingliefhebber vindt zijn geluk in Marche.


De tweemaandelijkse markt vindt plaats elke 1ste en 3de maandag van de maand op de Place aux Foires.

Een juweel van kunst en cultuur, in het hart van de natuur

De kunst en de cultuur zijn zeer belangrijk in Marche. Het Maison de la Culture Famenne-Ardenne, de academies, de musea, de provinciale bibliotheek en talrijke andere verenigingen organiseren verscheidene en kwaliteitsvolle animaties, concerten, spektakels en tentoonstellingen.

Musée de la Famenne - Marche-en-Famenne
Ravel - Marche-en-Famenne

Sport in Marche

In Marche zijn er enorm veel sportmogelijkheden: bewegwijzerde wandel- en MTB-circuits, fietsroutes, zwembad, tennis, fitness, paardrijden, avontuurlijke sporten, fitometer, karting, ...

Lekkerbekken en fijnproevers werden niet vergeten

Gastronomische, Franse, Italiaanse, Chinese, Griekse, Tunesische, traditionele of nog ‘nouvelle cuisine’… iedereen vindt naar zijn smaak en budget.

Restaurant la Gloriette - Marche-en-Famenne

 

   

Reageer op dit artikel...